Retro design

Organisasjonsnr.
997604830

© Copyright
På nett siden 2001

Innhold

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 


Vann er det reneste og beste du kan drikke

 Av Gunnar Christensen

Test kjøpevann:

Vannet er testet på smak og gies poeng med antall soltegn.
Best poeng er fem soltegn.

Olden Hansa, Bergen www.olden.no

Jotunheimen kildevann Utla Kjeldevann AS, Øvre Ådal.

Osa-kildevann

Isklar Tappet i Hardager av Isklar AS, 5773 Hovland

Telemark Telemark Kildevann AS

Vann uten kullsyre Euroshopper/ICA

Taffel, Gran Grans Bryggeri

Bonaqua uten kulsyre
prod. for Coca Cola Norge: Telemark Kildevann AS

Fyresdal mineralvann uten kullsyre Telemark Kildevann AS

Best www.bestwater.no

Imsdal Ringnes Bryggeri

Bare vann Reitangruppen AS

Rent vann er en forutsetning for god helse. Mange vannverk rundt om i landet har for dårlig standard og har fått påtale fra Mattilsynet.

 Mange vannforsyningssystemer er får dårlige: Gammelt og utdatert ledningsnett under gateplan forsyner vann til store menneskemengder i byene våre. Ofte ligger vann- og kloakkrør side om side. Med alder og rystelser i grunnen fra trafikk over disse rørene er det åpenbart at vann kan bli forurenset på kort varsel og mange kan bli alvorlig syke - noen til og med kronisk syke. Vannskandalene i Oslo (2007) og Bergen (2003) illustrerer hvor viktig rent vann er for folkehelsa.

Kanskje er det svekket tillit til vannforsyningen som har gitt kjøpevannet en stadig større omsetning? I alle fall er kjøpevann en viktig beredskapskilde til rent drikkevann når uhellet er ute og alarmen går fra ditt lokale vannverk. I oktober 2007 gikk alarmen i Arendal: Da hadde en sprengningsulykke ført kloakkvann inn i vannforsyningsnettet i østre bydel.

Poenget er: Det er viktig å ha muligheten til å kjøpe vann i din dagligvarebutikk og gjerne ha et lite lager hjemme om vannkvaliteten i tappekranen svikter på kort varsel.

Mange har helt gått over til å drikke kjøpevann. De hevdet dette er en tryggere helseforsikring enn å satse på vannverkene med gammelt ledningsnett m.m.. Mange eldre vannforsyningsrør inneholder til og med aspest hvilket er lite betryggende. Ofte går det en del vann ut til konsumentene før feil blir oppdaget og det kan være nok til å bli syk.

Dette mente de helt til den dramatiske nyhetsbomben kom i 2008: Kreftfremkallende vannflasker på alt kjøpevann. Nå er det mange som installerer vannrensere i kjøkkenbenken fremfor bruke kjøpevann.

Det har vært hevdet at kjøpevannet heller ikke er betryggende. Det er imidlertid ikke kjent at selve kjøpevann her i landet noen gang har gjort folk syke. Men emballasjen er en annen sak.

Kvaliteten på kjøpevannet varierer stort ifølge våre smakstester. Om det er kilden, kildetappingen, emballasjen eller transporten som gjør at kjøpevannet varierer på smak skal vi ikke ha sagt noe om. Det er det ferdige produktet som kjøpes i dagligvarebutikkene som testes i denne testen. Og smaksmessig er kvaliteten svært varierende som testen viser.

Spør etter det vannet du liker best i din nærbutikk:
Da påvirker du butikkens vareutvalg.

Tips om drikkevann:


Bruk en glassflaske med skrukork når du tar med deg drikkevann. Da unngår du problemene med plastflasker som gir fra seg helseskadelige stoffer.(Se artikkelen på samme side: "Kreftfremkallende plastflasker"). Har du en vannrenser på kjøkkenet er dette bra drikkevann. (Se anrtikkel "Vannrenser" på samme side.) Ellers kan du koke vann som kjøles ned og helles på glassflaske. Du kan i stedet for glassflaske bruke liten juicekartong med skrukork om det passer deg bedre.

Emballasjer.
Jotunheimen Kildevann leveres i 5 liters "hvitvinskartonger" med plastkanne og tappekran. Denne emballasjen kan være praktisk og grei også i båt, på telttur eller på fjellhytta. Når emballasjen er tom går kartongen til papiravfall mens plastposen, hank og tappekaran går i plastavfall uten at det bygger mye i avfallet. Det kan imidlertid være pludrete å få ut kranen av siden på kartongen før bruk og det kan være vanskelig å få de siste dråpene ut med denne emballasjen.

Vannet fra Olden, Imsdal, Best m.fl. kommer på 5 liers-plastkanner. Disse tar mye plass i plastavfall når tomemballasjen kastes. Bl.a. Olden kommer i 1 og 2 litersflasker.

På mange 0.6-litersflasker finnes en "tåteflaskepatent" som kan være noe hard å handtere hvis du bruker tennene på den. 0,5-litersflaskene er derfor mest kurante.

Småflasker med vann er betydelig dyrere pr. liter enn embalasjen på 1, 2 og 5 -liter.

"Vann med en dråpe sitron"
Flere produsenter har begynt å markedsføre vann "med en dråpe sitron" etc.. Dette er i praksis introduksjon av nye typer mineralvann i kjølvannet av den store etterspørselen etter rent vann på flaske.

Vær klar over at dette ikke er rent vann hverken med hensyn på helse eller tannhelse. Tannlegene advarer mot dette vannet og kategoriserer dette som mineralvann som kan skade tannhelsen.

Hvor ble det av Osa kildevann?
Osa-kildevann er nå borte fra dagligvaremarkedet, men finnes fremdeles som drikkevann i større beholdere til bedriftskundemarkedet. Osavannet testet svært bra på våre smakstester og vi beklager at dette produktet nå er borte fra dagligvarehandelen.

Forbrukermakt
For oss forbrukere er det en frustrerende utvikling at produsenter med gode produkter blir borte fra hyllene når store kjeder gjør sine innkjøp. Slik også med vann.

Osa-kildevann er nå stort sett borte fra konsumentmarkedet og Jotunheimen fra Utla kjeldevann AS er i den senere tid også blitt vanskeligere å finne i butukkhyllene.

I denne sammenheng kan vi som forbrukere spørre etter de produktene vi savner i butikkene. Slik påvirker vi innkjøpene der vi kjøper våre varer. Slik kan vi gjøre noe aktivt for å forhindre at noen få store leverandører tar over hele markedet og fratar oss flere valgmuligheter.


 

Innhold


- Vi tester kjøpevann
- Kreftfremkallende
vannflasker
- Matvarer i plast
- Vannrenser
 - Litteratur om vann  
-Test av vannkaraffel:
Ingen effekt


Dramatisk nyhetsbombe: Kreftfremkallende vannflasker.

Ny EU-forskning viser nå
at plastflaskene som bl.a. brukes til salg av drikkevann avgir det helseskadelig stoffet antimon som ved daglig bruk over lengre tid kan være kreftfremkallende.

Dette rammer også de samme flaskene som brukes til salg av mineralvann og det meste av emballasjen som benyttes til matvarer.

 Nyheten slo ned som en bombe hos norske vannflaske-kjøpere og vil trolig gi utslag bl.a. på omsetningen av flaskevann og mineralvann fremover.

Skepsisen til plastflasker er dermed bekreftet: Det er ikke lengre tvil om at glassflasker er best.

Voss på glassflasker
Når det norske vannet "Voss" fra Iveland i Aust-Agder er så populært i
USA så er hemmeligheten kanskje at vannet bl.a. selges på glassflasker?

Matvarer i plast Konsekvensene av denne nyheten er dramatiske etter som de fleste matvarer i dag er emballert i denne type plast over hele Europa. Mange spør seg:
Står vi nå overfor en forklaring på økningen i krefttilfeller? Matvarer pakket i hermetikk, glass eller papir har sunnere emballasjer.

Kilde NRK-P1.radio 09.09.08:
link: www.nrk.no/nyheter/distrikt/
hordaland/1.6212192

"Over hele Europa benyttes det flasker der plasten inneholder antimon. Stoffet
er giftig og vi har funnet det igjen i flaskevannet, sier geokjemiker Clemens Reimann ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) til Adresseavisen."

Les mer


 

Vannrenser

Rørleggere kan montere
et vannrenseanlegg i kjøkkenbenken slik at du
får god drikkevannskvalitet
i din daglige husholdning.
Du får da en egen tappekran til drikkvannet i tillegg til den vanlige vannkranen.

På markedet finnes i dag flere modeller og kvaliteter på vannrenseanlegg.

Kjøper du mye drikkevann kan et slikt vann-renseanlegg være en god investering slik prisnivået på kjøpevann nå har utviklet seg. I tillegg er nyheten om giftstoffer i plastflasker et godt argument for å montere vannrenser.

OPS:
 Mattilsynet har opp-lysninger om testing
av vannrensere. Sjekk der hvilke modeller som er best.


 Oppdatert 5 - 2019


©
 www.helping.no