Retro design

Organisasjonsnr.
997604830

© Copyright
På nett siden 2001

Innhold

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

  

Hvordan du skal komme deg ut av en slik mani:

Slanking og slankemani

Foto Gunnar Christensen

Av psykiater Odd M. Lunde

Har du slått opp på slanking som søkerord, lider du nok av en eller annen grad av slankemani. Dvs.; En nesten sykelig opptatthet av slanking. Ofte sier du da budskaper til deg selv med negativt fortegn. F.eks; Nå må jeg ikke spise for mye. Hjernen hører da ofte bare budskapet, spise. Prøv heller å si; Jeg spiser riktig. Søk på angst eller tvang og finn gode råd om hvordan du skal komme deg ut av en slik mani som ligger mellom angst og tvang etter min vurdering.

Personlig mener jeg at en adipositasgrense på 30 BMI er satt for lavt i Norge. Vi tar for lite hensyn til arv og kroppsbygning og påfører mange unge og voksne et unødvendig slankemareritt. Likevel kommer noen gode råd. For det er slik at gjennom kunnskap kan du plutselig finne den lille forandringen som skal til over tid. For du må gi deg god tid.

Råd en er å forske på din slekt. Se på far og mor og besteforeldre i ungdomsår og voksen alder. Vurder deres kroppsmasse også i forhold til arbeid og alder. F.eks. er bestefar kroppsarbeider og 30 år på fotoet og har mage og trivelig ansikt, så kan du ha gener som var nødvendig her nord for å overleve lange vintre. Mange av oss norske kan rett og slett ikke bli tynne som bønnestengler.

Råd to er å se om du kan øke kondisjonsmengden din. Bruk en skritteller og finn ut hvor mange skritt du går. Øk med tusen skritt pr. dag til du kommer til 15 til 20 tusen skritt daglig. Se på franske og andre mennesker i storbyer verden over. De løper og går en masse for å nå baner og tog. Ofte er de slanke. Og våre forfedre i steinalderen gikk over 12 timer hver dag (for å skaffe mat).

Er du fortvilet og mobbet pga av vekta di, så søk råd hos en voksen du har tillit til. For dersom du starter en kur i en tilstand av f.eks. depresjon kan det lett slå ut i en alvorlig slankemani.

Hvis du må på kur, så må du ha hjelp av andre. Svakheten med kur og det å få hjelp av andre er at du ikke får den selvsikkerhet som det gir å klare problemet selv. Mange unge har et ekstra fettlag. Det varer noen år og forsvinner med tiden. Veier du 10 % mer en de kg. du er høy til (dvs. er du 170 cm høy kan du veie 77 kg etter min mening), kan du gå inn på en forsiktig kur. Men prøv først å øke forbrenningen gjennom kondisjonstrening som gåturer.

Råd tre er å gjøre en omlegning av matinntaket ditt. Du må gjøre bare en ting nytt i forhold til mat og holde det i flere uker (4-8). Er du så heldig at du drikker en øl eller en diabrus pr. dag så er det bare å slutte med det og du vil langsomt gli ned til din idealvekt. Og er du avhengig av brunt stoff på flaske fra USA, så gjør en innsats og slutt. Et glass vanlig vann før hvert måltid er en god ting å prøve. En annen ting er regelmessige måltider. Hver tredje time bør du spise hvis du er gutt og hver 2,5 time hvis du er jente.

Sukkeravhengighet

Foto: Christoffer Jore Christensen

Av psykiater Odd M. Lunde


Hvitt sukker hører til karbohydratene. Alle karbohydrater(dvs. bl.a. poteter, brød og frukt) omdannes i kroppen til det kjemiske stoffet glucose som er energi for kroppen. Men det er også energi for hjernen. På samme måte som hjernen utvikler en fysisk og psykisk avhengighet for eksempel alkohol kan den danne avhengighet for karbohydrater. Denne avhengigheten er til en stor del arvelig slik som alkoholisme er det. Jeg tror at arveligheten er over nesten de samme gener som rusavhengigheten.

Merkelig nok vet vi ikke nok om hvordan kroppen virker i forhold til mat. Det ovennevnte kan være en forklaring på hvorfor Atkins dietten virker for mange mennesker. Men noen mennesker har også hatt hjelp av blodtypedietten. Her hevdet man jo at folk med blodtype O, levde i liten form for ketose. Dvs. bl.a. at de forbrenner energi direkte fra fett. Dette styrker mine observasjoner om at det fins en meget utbredt karbohydratavhengighet i vestlige land.

Tiltak;
1. Skaff info både om mat og avhengighet.
2. Les om angst, avhengighet og slanking for eksempel. på helping.no. Avhengighet er jo nær forbundet med angst.
3. Legg din egen slagplan. Et tips er å kutte ut alt med sukker i 4 dager og bare ta inn karbohydrater i form av grovt brød i denne tiden.
4. Kommer du ikke videre. Så søk hjelp. Begynn hos legen din. Mange helsekostbutikker gir riktige råd. Prøv å komme med i en støttegruppe for karbo-avhengige. En avhengighet er noe du ofte trenger litt hjelp til komme ut av. Deretter kan du hjelpe andre.

Mer om slanking
BMI

Av psykiater Odd M. Lunde
Foto Valdis Lunde

BMI er en formel som gir normalvekt fra 20 til 25. Men denne formel tar ikke hensyn til muskelmasse. En masse som for de fleste menn er stor i overkroppen selv om du har fettvalker på rygg og mage. Skal de fleste menn trene styrke så er det bein og til nød hoftestrekkere som gjelder. Skøyter på asfalt og is kan være tingen. Eller de kjedelige knebøy i serier på mellom 8 og tolv repetisjoner to-tre ganger. Husk for øvrig at anklene skal stå i ro.

Kvinner er slik jeg husker fra medisinstudiet, fordelt etter kroppsform slik; 50 % har smale skuldre og brede hofter og store lår. 25 % har brede skuldre og smale hofter. Resten har en rett og svært tynn kropp. Det er de siste som er blitt modeller. Mens det burde vært alle typer.

Tenk deg så ei skøytejente med kroppsform med brede hofter og muskuløse lår. BMI kan bli 32 før du vet ordet av det. Og dumme folk og ukeblad gir henne inntrykk av å være feit.!

Da jeg studerte så var det tallerkenretten som gjaldt. Poteter, kokte grønnsaker og så kjøtt eller fisk i like deler. For øvrig var det melk og brød med alt for lite fett som gjaldt til de andre måltider. De som har hardt kroppsarbeid og ikke bil kan spise slik. Men nå må fettmengden (smør og oljer og husk ikke olivenolje til steking) og proteinmengden økes. En handflate fisk eller fugl til 3 måltider er nok nær det rette. Noe frukt særlig fra morgenen kan inntas. Men først og fremt er grønnsaker i rå tilstand å anbefale til minst 3 måltider og i minst en knyttneve i mengde. Det er viktig å spise nok og ofte nok for å holde forbrenninga oppe.

Så må det trimmes eller mosjoneres. Gjerne hardere trening hvis du er erfaren i en idrett. Da er nok rykk med 85 % hjertekapasitet i 4 min, gjentatt for eksempel 4 ganger, å anbefale. Men spør fastlegen om trening og din kropp. Først og fremst er det å gå som gjelder. Litt oppvarming, så litt styrketrening med øvelser du lærte på skolen og så en deilig spasertur. Einem Spaziergang machen!


 

Innhold

- Slanking og slankemani
- Sukkeravhengighet
- Mer om slanking

 
- Tips til deg
som vil bli slankere

- Slank med bedre
kosthold og mosjon.

- Rødt kjøtt gir opp
 til 40 % mer kreft

- Gravid? Alkohol og
tobakk skader fosteret.

- Mer om slanking


 

Helse


 

Slanking

- Tips til deg
som vil bli slankere

  Kosthold
  Slankekurer
  Slankemani
  Drikkevann
  Vegetarmat
  Yoga
  Meditasjon
  Depresjon
  Helse
  Hjertetrim
  Matnyttig


 

Mental helse


 

Reiser

 

Hotell

 

Fritid

 

Charter

 

Foto

 

Oppdatert 5 - 2019

©
www.helping.no