Retro design

Organisasjonsnr.
997604830

© Copyright
På nett siden 2001

Innhold

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 


 

Har du sikret bilder og videoer mot husbrann, pc-kolaps, usikre skyer, mobiltyveri og innbrudd?

Digital-foto og video

Digitalfoto:Ta sikkerhetskopi.

Digitalfoto har overtatt fotomarkedet. Dette betyr at vi ikke lengre har negativer "trygt "oppbevart i skuffen som vi kan hente fram nye kopier av når behovet er der. Nå lagres billedinformasjonen digitalt på en memory-brikke d.v.s. kameraets hukommelse. Eller på en såkalt "sky".

Mange har mistet verdifulle minner i form av bilder som følge av dette systemet: For når vi overfører bildene fra digitalkameraet til PC'en blir ofte bildene på memory-brikken i kameraet slettet slik at vi får plass til nye bilder. Og om ikke PCen klarer å holde på de nye bildene så er du ille ute. Behold bildene på originalbrikken som en akstra packup og kjøp ny brikke  i god tid før den gamle ikke har mer plass.

Så ikke la datamaskinen din tømme brikken. Vær sikker på at du har bildene sikkert forvart på en CD eller ekstern HD eller på en sky om då stoler på skyens personvern. Flere lagringsalternativer i bruk er den beste sikkerhetskopi du kan ha med dette systemet. Spør deg også om du har sikret deg mot husbrann? Noen leier bankboks til bilder.

Det kan være lurt å finne en mappe eller eske til å samle disse CD sikkerhetskopiene i så de er like sikkert forvart som de gamle negativene. Forutsatt at CDen er like holdbare som de gamle negativene.
Bruker du ekstren HD så ta gjerne kopi på to slike.

Og om uhellet er ute: Du har mistet bilder. Bildene er blitt slette fra menory-kortet og er borte på mobilen eller PCen din?

 Da er ikke alt håp ute. Det finnes firmaer som kan rekonstruere bilder fra en memory-brikke, men det er dyr fornøyelse. I vår redaksjon ble verdifulle bilder borte: PCen kan være lunefull og bildene hadde ikke rukket å komme til sikkerhetskopi fordi vi ikke ventet med å slette brikken før alt var vel på plass på CDen.

Vi sendte inn memory-brikken til rekonstruksjon, men lykkes likevel ikke å få de savnede bildene. Vi ble da tilbudt å rekontruere HDen på PCen for kr. 9.000,-. Da sa vi stopp.

Det er dyrt å slurve med å ta sikkerhetskopier. Kjøp en ekstern HD til backup for bildene dine. Vi garderer oss med å ha bildene på 3 PCer og to ekstrene HD nå. Backup i bankboksen.

Digitalvideo:
Brenn inn på DVD eller ekstern HD
Videokamara i dag har oftest opptak direkte på en harddisk. Husk da sikkerhetskopiering av dine opptak. Har du digitalt videokamera såkalt DV med tape er det klokt å brenne disse opptakene over på DVD. Eller anndre digitale lagringsløsninger.

Ta gjerne flere sikkerhetskopier av DVD/ekstern HD og kanskje oppbevare en kopi i en bankboks som en ekstra sikkerhet i tilfelle brann eller innbrudd?

Om du samler alle videoopptakene kun på PCen uten sikkerhetskopier kan du lett miste dine verdifulle opptak ved tyveri, datahavari, virus eller andre teksniske feil som måtte oppstå med din PC.

Har du Video 8, Video Hi 8 eller 8 mm smalfilm kan du lett havne i den situasjonen at du ikke har muligheter for å se filmene. Det gamle kameraet er kanskje solgt eller virker ikke lengre. Da bør du spore opp personer eller firmaer som kan overføre de gamle opptaken til DVD/HD om du ikke har det tekniske utstyret som skal til for å gjøre dette selv. Ta uansett alltid vare på originalopptakene: Ikke kast dem.

På DVD eller HD blir videoene også mer tilgjengelig når du har lyst til å se gamle opptak. En DVD-plate rett i en DVD-spiller og fremvisningen er i gang.

For mange blir privatopptakene mer verdifulle med årne. I tillegg blir dine opptak bevart for nye slektsledd og ettertiden. Historien har vist at opptak du ikke finner interessante i nåtiden kan bli svært verdifulle for ettertiden.


Digitalkamera:
Minnebrikkene går ut på dato.
Minnebrikker er en del av utstyret i digitalkameraene. De har forskjellig lagringskapasitet tilpasset ditt behov og erstatter den rollen negativ film eller dias film hadde i eldre kameraer.

Vi får opplyst at disse minnebrikkene kan fylles og tømmes etter ønske og behov. Det du ikke får opplyst er at også slike minnebrikker kan bli slitne og dårlige eller gå ut på dato.

Minnebrikkene kan sammeliknes med de oppladbare batteriene som også har en viss levetid der de kan lades opp og brukes et antall ganger, så er det plutselig slutt. Det gode råd her er derfor å ta sikkerhetskopier og skifte minnebrikke når du merker problemer.

Formater minnebrikkene etter at du har tømt dem. Ha alltid kopier av bildene dine på CD eller HD.

 Digitalkamera gir kjøpepress?
Mange reagerer på kjøpepresset som er kommet etter at digitalkameraene kom på markedet. Det kan virke som om digital-kamera-produsentene skal ha deg til stadig å kjøpe nye kamera og lokker med stadig nyere og "avgjørende" finesser.

Nye kamera fremstilles som mye bedre enn de som kun er ett til to år eldre. Slik var det ikke i samme grad da vi hadde kamera for negativ film og dias.

Realiteten er at brukere ikke kaster kameraet etter to års bruk, men baserer seg på å ha kameraet over flere år fordi kameraet som er innkjøpt dekker de behov bruker har.

Viktig når man kjøper kamera er å forsikre seg om at optikken er bra. Det er objektivets kvaliteter som er og alltid har vært viktigst på et kamera. Megapiksler er også viktig å se til, men ikke så avgjørende som mange vil ha det til. De fleste nye kameraer i dag har mer en nok megapiksler tilstrekkelig for det fleste bruksområder.

 Poenget her er at du trenger ikke det nyeste av digitalkamera for å ta gode bilder. Hold kameraet rolig når du tar bildet. Det er viktigst for skarpheten. Tenk gjennom bildets komposisjon. Og alle de øvrige gode gamle reglene for å ta bilder. Så får du gode resultater. Les mer om å ta bilder. 

Innhold

Digitalfoto:
Ta sikkerhetskopi.

Digitalvideo:
Brenn inn på DVD

Digitalkamera:
Minnebrikkene går ut
på dato.

Digitalkamera
gir kjøpepress?

Brukertest:
Canon IXUS 750.

Brukertest:
Nikon L 3

Brukertest:
Fotoprinter
Canon Selphy 810

Foto

  Canon svikter
  Blokkhus, Dk
  Digital foto
  Film
  Fototips
  Kamaraduellen
  Nikon 
  Olympus PEN
  Januar ved havet
  Portrettfoto
  Skagen, Dk
  Lindesnes Fyr
  Naturfoto
  Norske sesonger
  Sognefjellsvegen
  Svanesjøen
Brukertester:

Mobilen har tatt over for slike kamera. Her er tilbakeblikk:

Canon IXUS 95 IS har vært på markedet en stund, men tjener som eksempel på Canonskvalitet på slike kamera.

Canon IXUS 95 IS er angivelig en videreutvikling av IXUS 750 med forbedring av kvaliteten på blitzbildene. Designmessig er det ikke så mye forbedring annet enn at kamerahuset er litt mindre og mer avrunnet i designet. Objektivet er imidlertid ikke av samme kvalitet slik at dagslysbildene blir mer kornete ved forstørrelser, men økningen av megapixselverdien fra 7,1 til 10 gir ikke bedre kvalitet enn IXUS 750 for objektivet er dårligere. Bruker-vennligheten er der fremdeles.

Men hvor lenge holder
dette kameraet? Luken til batteri og brikke er enda mer spinkelt på dette kameraet enn på
 IXUS 750.

Canon Sjokk:
Dårlig skarphet
Vi har sammenliknet bilder tatt med Canon IXUS 95 IS .kompakt-kamaraet med en gammel modell av Nikon kompaktkamera med kun 5,1 megapixel (type Nikon Coolpix L3). Testen ble tatt ved å sette SD-kortet fra de to kameraene direkte inn i en ny Phanasinic Plasma 42 tommers full HD-TV: Her kunne man se tydelig at Nikons bilder er betydelig bedre både i skarphet og fargegjengivelse.

Denne testen var et sjokk for oss og innebærer at det aldri mer blir kjøpt inn Canon IXUS kamara hos oss i helping-redaksjonen. Neste anskaffelse blir en Lumix med Leica objektiv.

 

Brukertest:
Fotoprinter
Canon Selphy 810. Kjent merke betyr ikke god kvalitet.

Dette har vært en problem-printer. Flere ganger har arkmateren fusket. Fargefeil på bildene har stadig dukket opp som problem. Flere repara-sjoner har ikke løst problemet. Det skal lite slitasje til før de samme feilene kommer på ny. Blekkpatronene er dessuten udrøye så denne printeren er dyr i drift.

 

Digitalt kompaktkamera

Brukertest:
Gammel Nikon L 3 er fremdeles brukbar.

Nikon L 3 - 5,1 Megapixler, 3x-zoom utmerker seg med finere og skarpe bilder enn de fleste kameraer i sin prisklasse. Kameraet er brukervennlig og kurant i design.

Litt pludrete er pluggen inn i kameraet på kabelen som brukes til PC-tilkoplingen: Den har en egen dimensjon og design slik at det ikke kan byttes ut med kabler som går til andre kameraer. Dette er litt plundrete når man har flere kameraer av forskjellig merke.

Av- og på-bryteren er lett å komme borti slik at kameraet lett kan slå seg på når du ikke merker det. Dermed er batteriene flate når du skal ta et bilde.

 Oppdatert 5 - 2019

©
www.helping.no